Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

de-limburger

Oud-medewerker DSM maakt ‘geheim pensioendocument’ openbaar

Heerlen, 27-01-2023.

 

De ‘pensioenopstand’ bij DSM gaat een nieuwe fase in. Frank Teeuwisse – oud-directeur van onder andere DSM Delft – gaat het veelbesproken ‘geheime document’ openbaar maken. Teeuwisse eist volledige openheid en transparantie van het DSM-pensioenfonds PDN. „Ik doe dit alléén, en omdat ik opkom voor de rechten van veel onmondige oud-collega’s, die niet in een positie zijn om dit te doen, maar wel hard geraakt worden.”

 

Teeuwisse heeft een beroepschrift geschreven naar aanleiding van de behandeling en beoordeling van zijn klacht begin december over het handelen van PDN. Zijn uiteindelijke doel is het om de zaak te kunnen voorleggen aan de Ombudsman Pensioenen in Den Haag. Die geeft bindend advies.

 

Volgens Teeuwisse toont ‘het geheime document’, een vertrouwelijke interne analyse over het dekkingsgraadverloop van PDN in de periode 2006-2018, meerdere zaken aan. „Zo was er als gevolg van premiekortingen onvoldoende geld om de dekkingsgraad op peil te houden. Verder is de pensioenregeling vanaf 2006 een aantal keren versoberd en zijn opbouwpercentages in 2015 en 2016 verlaagd.” Ook neemt hij het DSM kwalijk dat het na grepen in de pensioenpot niks heeft gerepareerd of gecompenseerd. Pensioenen werden veertien jaar lang niet geïndexeerd.

 

Protestactie

Naar aanleiding van berichtgeving in De Limburger en NRC houdt de PvdA-afdeling Landgraaf-Heerlen samen met PvdA Limburg fractievoorzitter Kuntzelaers vrijdag tussen 15.00 en 16.00 uur een protestactie bij het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. Ze ageren daarmee tegen het onbehoorlijk besturen van het DSM-pensioenfonds en het bevoordelen van bestuurders en aandeelhouders.