Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

VDP Nieuwsflits 19

Geplaatst op 07-10-2014  -  Categorie: Nieuwsflitsen

VDP Nieuwsflits

Redactie: Mieke van Wagenberg 4e jaargang, nr. 19, oktober 2014
   

Wilt u de Tweede Kamer vragen de voorstellen voor het
Financiële Toetsingskader te heroverwegen ?”
  

In het afgelopen jaar hebben wij u regelmatig verteld dat er grote bezwaren zijn tegen de voorstellen waarmee staatssecretaris Klijnsma het Financiële Toetsingskader van pensioenfondsen wil wijzigen. De nieuwe voorstellen vragen zulke grote buffers van pensioenfondsen dat er de komende jaren weer niet geïndexeerd zal kunnen worden. 

 

De Pensioenfederatie (organisatie van ondernemingspensioenfondsen) heeft uitgerekend dat dit voor ouderen, maar vooral voor jongeren dramatisch is omdat zij deze achterstand niet meer in kunnen halen. Ook dit is een gevolg van het wetsvoorstel dat inhaalindexaties maar beperkt toestaat.  

 

De ouderenorganisaties - zoals de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG) en de Nederlandse Vereniging van Organisaties Van Gepensioneerden (NVOG) - bestoken de Tweede Kamer voortdurend met hun bezwaren. Beide koepels denken dat zij meer kunnen bereiken als hun achterban ook individueel brieven stuurt naar de Tweede Kamer om hun argumenten te ondersteunen.  

De VDP vindt dat een heel goed idee.  


Daarom vragen wij u om een brief te sturen naar de Tweede Kamer en wel vóór 12 oktober ! Op 13 oktober besteedt de Tweede Kamer weer aandacht aan het wetsvoorstel Financiële Toetsingskader.  

 

Wij maken het u gemakkelijk. Op onze website vindt u een voorbeeldbrief die u zo kunt gebruiken. U hoeft er alleen maar de naam van een kamerlid bij te zetten, bij voorkeur van een partij waar u gewend bent op te stemmen. De lijst van kamerleden die zich met pensioenen bezig houden vindt u ook op onze website.
Doe mee en stuur een brief !  

 

Vindt u dat niet genoeg, ga dan naar het Malieveld. Het FNV organiseert op maandag 13 oktober om 12.00 uur een demonstratie tegen het nieuwe Financiële Toetsingskader. De ouderenorganisaties ondersteunen dit initiatief. 


 

Waar je statistieken toch allemaal voor kunt gebruiken !

Toen Premier Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen zei dat de groep 65-plussers van nu 26% meer verdienen dan de 65-plussers van 10 jaar geleden kregen wij, gepensioneerden, een déja vu gevoel. Rutte wilde hiermee aangeven dat de 65-plusser wel kan inleveren. Eind vorig jaar hebben we tijdens de regionale informatiebijeenkomsten en in Nieuwsbrief 14 stelling genomen tegen de Volkskrant-journaliste Yvonne Hofs, die hetzelfde beweerde. Je kunt met statistieken je eigen gelijk halen.  


Laten wij de zaak eens op een rijtje zetten: 

  • De groep 65-70 jarigen verdiende in 2003 gemiddeld € 25.300 en in 2013 € 32.000.
  • Dat betekent dat de groep van 65-70 jarigen in 2013 € 7.000, zijnde 29,6%, meer verdient dan de groep van 65-70 jarigen in 2003.
  • Maar de 65-jarige van 2003 is in 2013 geen 65 jaar meer maar 75 jaar en behoort in 2013 dus tot de groep 75-plussers. En wat verdiende de groep 75-plussers in 2013 ? Gemiddeld € 25.100 !
  • Dus de 65-plusser van 2003 is er 10 jaar later 1% op achteruit gegaan. En als je rekening houdt met de inflatie dan is de gemiddelde koopkracht van de huidige 75-plusser in de afgelopen 10 jaar 20% minder waard geworden.

Dat is de werkelijkheid. Op onze website leest u hierover in een brief van een KNVG-lid aan de Tweede Kamer.