Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

VDP Nieuwsflits 43

Geplaatst op 02-12-2015  -  Categorie: Nieuwsflitsen

Vereniging van DSM gePensioneerden  

Nieuwsflits 43 

2 december 2015 

Wijzigingen bij collectieve zorgverzekering

ZilverenKruis-logoWellicht maakt u gebruik van de collectieve zorgverzekering, die Zilveren Kruis (ZK) aanbiedt voor deelnemers aan het Pensioenfonds DSM Nederland (PDN). Bij deze verzekering zijn voor het komende jaar een aantal wijzigingen aangebracht, waarop wij u graag willen attenderen: 

 

Inhouding premie ziektekosten

Veel deelnemers maken gebruik van de mogelijkheid om de premie voor de zorgverzekering, maandelijks — door PDN — te laten inhouden op hun pensioenuitkering. Deze mogelijkheid gaat met ingang van 1 januari 2016 vervallen. Vanaf die datum moeten gepensioneerden bij wie dit het geval is, voortaan rechtstreeks aan Zilveren Kruis gaan betalen. Zilveren Kruis zal betrokkenen hierover in de komende weken informeren.

Voor meer informatie zie de website van PDN.

 

Wijzigingen basisverzekeringen

Zilveren Kruis biedt voor 2016 drie basisverzekeringen aan: Basis Budget, Basis Zeker en Basis Exclusief.

  • T.o.v. de huidige basisverzekeringen zijn de wijzigingen bij de Basis Zeker-polis opmerkelijk. Deze polis wordt nu een naturapolis.Tevens wordt de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg verlaagd van 80% naar 75%.
  • Vergelijk in deze ook de premie(-verschillen) tussen Basis Zeker en Basis Exclusief. Deze laatste is én blijft een restitutiepolis, met 100%-vergoeding, ook bij niet-gecontracteerde zorg.

Voor meer informatie zie de website van Zilveren Kruis

 

Collectiviteitskortingen verhoogd
Mede dankzij de inspanningen van de VDP-projectgroep 'Zorgverzekering' zijn de collectiviteitskortingen voor gepensioneerden verhoogd (van 15% naar 20%) bij 
de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering.

Hoe werkt een naturapolis?

Als de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met je arts of behandelaar, wordt de zorg in principe volledig vergoed. De bedoeling is ook dat zorgverzekeraars niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit selecteren bij het afsluiten van contracten. Bij een naturapolis kun je — voor 100% vergoeding —meestal alleen kiezen voor een arts of behandelaar waamee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.


Hoe werkt een restitutiepolis?
Bij een restitutiepolis krijg je bij elke zorgaanbieder dezelfde vergoeding en heb je dus meer keuzevrijheid. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener dan moet je vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij je zorgverzekeraar declareren.


(Bron: www.consumentbond.nl)