Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

VDP Nieuwsflits 74

Geplaatst op 15-08-2017  -  Categorie: Nieuwsflitsen

Vereniging van DSM gePensioneerden  

Nieuwsflits 74 

16/08/2017 

 

Solidariteit en pensioenleeftijd zijn 'hot items'

 

In de komende week zullen de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers aanschuiven bij de besprekingen voor de kabinetsformatie. Pensioenen staan hoog op de agenda van de sociale partners en de politiek. Tegelijkertijd wordt er door de media driftig op de trom geroffeld over het (nieuwe) pensioenstelsel, de (verhoogde) pensioenleeftijd, de solidariteit binnen het stelsel, etc. 

 

Solidariteit onder druk

 Het Financieele Dagblad (FD) presenteerde een kritisch artikel van prof. Jan van de Poel. Iedereen dezelfde pensioenleeftijd opleggen noemt hij "dom, kortzichtig en lachwekkend". Het probleem is dat er steeds minder zware beroepen zijn en dat de solidariteit naar de knoppen is. Solidariteit is naar zijn mening een piramidespel, waar de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Al is zijn betoog in deze niet geheel rechtlijnig. Ook is in zijn ogen de rol van vakbonden bedenkelijk.

 

Solidariteit hoort erbij

Enkele dagen later reageerde Dr. Bert de Vries op het artikel. Zijn uiteenzetting over de grondslagen van ons pensioenstelsel is verhelderend. Zo maakt hij duidelijk dat jongere generaties in principe alleen betalen voor de opbouw van hun eigen pensioen. Vervolgens breekt hij een lans voor het solidariteitsprincipe binnen m.n. de tweede pijler van ons pensioenstelsel. In zijn ogen "is de deelnemers aangepraat dat er ergens een individueel potje met geld staat ...". 


Jan van de Poel

Prof. dr. Jan van de Poel(1943)

is emeritus hoogleraar risk management Maastricht University en oud financieel directeur van ABP.

Bert de VriesDr. Bert de Vries (1938)
is oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA, 1989-1994).

tip-clipartStuur dit bericht naar iemand die (nog) geen lid is van VDP en ook geïnteresseerd is in het nieuws.