Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

VDP Nieuwsflits 82

Geplaatst op 15-11-2017  -  Categorie: Nieuwsflitsen  -  Auteur: Harrie Wijnans
Vereniging van DSM gePensioneerden  

Nieuwsflits 82

15/11/2017

3e PDN-kwartaalbericht in 2017

Aan het einde van september 2017 rapporteerde het Pensioenfonds DSM Nederland (PDN) een dekkingsgraad van 109,7% en een beleidsdekkingsgraad van 105,6%. Deze laatste is bepalend voor het al dan niet indexeren danwel korten.

 

Nederland

Over dezelfde periode publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) de financiële cijfers van de gehele Nederlandse pensioensector. Deze bedroegen gemiddeld resp. 108,3% voor de dekkingsgraad en 104,5% voor de beleidsdekkingsgraad.

De resultaten van PDN zijn dus iets beter dan de Nederlandse gemiddelden. Daarbij moet worden opgemerkt dat de landelijke gemiddelden gedrukt worden door de resultaten van de grote nationale pensioenfondsen, ABP, Zorg en Welzijn en Metaal en Techniek.  

 

PDN

Over de eerste negen maanden van 2017 is de dekkingsgraad van PDN met 7% gestegen (van 102,7% naar 109,7%). Deze stijging is voor ca. 3% het gevolg van de gestegen rekenrente (van 1,3% naar 1,5%) en voor ruim 3% voor het gerealiseerde rendement. 

 

De beleidsdekkingsgraad bevindt zich met 105,6% boven de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,2%. Als deze situatie zo blijft tot eind 2017, dan is PDN voorlopig uit de gevarenzone. M.a.w. er hoeft dan niet gekort te worden.

 

Als de dekkingsgraad blijft stijgen, dan stijgt ook de beleidsdekkingsgraad. Zodra deze aan het einde van een jaar stijgt tot boven de 110%, kan er - zij het gering - geïndexeerd worden.
Dat zal aan het einde van dit jaar nog niet het geval zijn. Maar de trend is momenteel positief, zoals blijkt uit de resultaten over oktober. De beleidsdekkingsgraad is in deze maand verder toegenomen, tot 106,4%. 

Harrie Wijnans

Harrie_150voormalig Director Corporate Accounting bij DSM, is de financieel expert binnen het VDP-bestuur. Na publikatie van een kwartaalbericht door het Pensioenfonds DSM Nederland geeft hij zijn visie op de cijfers en de ontwikkelingen.


tip-clipartStuur dit bericht naar iemand die (nog) geen lid is van VDP en ook geïnteresseerd is in het nieuws.