Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioengerechtigden van het
Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioenfonds DSM Nederland
discussie

Pensioenfonds in opspraak

Een artikel in NRC leidt tot een storm van publicaties in de Nederlandse media. PDN, het pensioenfonds van DSM, en met name de voorzitter mevr. Edith Schippers staan volop in de schijnwerpers. Op deze pagina wordt een aantal van de publikaties in chronologische volgorde weergegeven.


De verdwenen pensioenmiljoenen van DSM

19/01/2023 — Het pensioenfonds van DSM verwerd van een van de rijkste tot een van de armste Nederlandse pensioenfondsen. Een verklaring daarvoor hield president Edith Schippers achter. Eind maart 2022 zit oud-minister en VVD-kopstuk Edith Schippers aan haar keukentafel, voor een microfoon. Routineus geeft Schippers, president van DSM Europa én bestuurder van het pensioenfonds van het Limburgse chemieconcern, antwoord op een serie vragen.

Lees meer ► NRC

VVD-coryfee Edith Schippers jokte over slechte cijfers pensioenfonds DSM

19/01/2023 — Edith Schippers, gedroomd opvolger van Mark Rutte, heeft al moeite met de waarheid voor ze premier is. NRC onthult dat ze de waarheid verborgen heeft van haar werkgever DSM in de financiële problemen van het DSM-pensioenfonds. Daardoor weten de gepensioneerden van het concern niet dat hun lage pensioenen mede veroorzaakt zijn door lage afdrachten van DSM aan het pensioenfonds.

Lees meer ► Welingelichte Kringen

NRC besteedt aandacht aan PDN

20/01/2023 — Op vrijdag 20 januari publiceerde NRC een artikel over DSM en PDN. Mogelijk roept het artikel bij u als deelnemer vragen op. In het bijzonder willen we reageren op de suggestie dat een vertrouwelijke notitie uit 2019 zou zijn achtergehouden. Dit is pertinent onjuist. 

Lees meer ► PDN

Luister podcast ► NRC

Gepensioneerden DSM liepen duizenden euro's mis

20/01/2023 — Volgens VDP, de belangenorganisatie van gepensioneerde DSM-medewerkers, zijn voormalig medewerkers die hun pensioen van het bedrijf kregen, duizenden euro's misgelopen.
Dat zei VDP-voorzitter Ger Wagemans in radioprogramma L1 Vandaag.

Lees meer ► 1Limburg

Onrust bij de gepensioneerden van DSM

20/01/2023 — In het tv-journaal van 20:00 uur kwam VDP-voorzitter Ger Wagemans aan het woord over het ruchtmakende nieuws rond de pensioenen van DSM.

Kijk meer (vanaf 16:48 mm:ss) ► NOS

Pensioenfonds DSM: 'Geen interne analyse achtergehouden

20/01/2023 — Het pensioenfonds van DSM ontkent dat een interne analyse over de financiële problemen van het fonds is achtergehouden. Dat meldt PDN, het pensioenfonds van het speciaalchemiebedrijf, op de website.

Lees meer ► 1Limburg

Voormalig DSM-topman Sijbesma: extra beloning 'niets raars aan'

20/01/2023 — Voormalig DSM-topman en huidig erevoorzitter Feike Sijbesma vindt de extra beloning van 2,2 miljoen euro die hij in 2016 in zijn pensioenpot ontving "best rechtvaardig".  Sijbesma reageert op het onderzoek van NRC naar het pensioenfonds van DSM, dat vrijdagochtend werd gepubliceerd.

Lees/luister meer ► NPO RADIO 1

DSM-reactie op NRC-artikel

20/01/2023 — Wij hebben kennisgenomen van een artikel in NRC over Pensioenfonds DSM Nederland (PDN) in relatie tot DSM. Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld. Het artikel is samengesteld uit een mix van opinies, interpretaties, en zienswijzen.

Lees meer ► DSM

Vragen en antwoorden over pensioenfonds DSM

Uitgebreide antwoorden en verweer door Edith Schippers, President DSM Europa en voorzitter van het PDN-bestuur, Eiko de Vries, bestuurslid PDN en Cor van der Sluis, voorzitter van de Raad van Toezicht van PDN naar aanleiding van recent ontstane onrust over de financiële situatie van PDN.

Lees meer ► DSM (Incl. diverse videopresentaties)

Topvrouw Edith Schippers hield pensioenverlies DSM verborgen

21/01/2023 — Heerlen - Het pensioenfonds van DSM verwerd van een van de rijkste tot een van de armste Nederlandse pensioenfondsen. Een verklaring daarvoor hield topvrouw Edith Schippers achter. 

Lees meer ► De Limburger

Verdwenen pensioenmiljoenen van Edith Schippers' DSM: 'Amerikaanse toestanden!'

22/01/2023 — Maarten van Rossem was al geen fan van VVD-politica Edith Schippers. Na de blunder met pensioengelden bij DSM ziet Maarten een politieke carrière voor Schippers niet meer slagen.

Luister meer ► YouTube

Antwoorden op vragen naar aanleiding van een artikel in NRC

26/01/2023 — Edith Schippers, voorzitter van het PDN-bestuur en President DSM Europe, Eiko de Vries, bestuurslid PDN en Cor van der Sluis, voorzitter van de Raad van Toezicht van PDN beantwoorden vragen naar aanleiding van een artikel in NRC dat is samengesteld uit een mix van opinies, interpretaties, en zienswijzen.

Lees meer ► PDN

Oud-medewerker DSM maakt ‘geheim pensioendocument’ openbaar

27/01/2023 — De ‘pensioenopstand’ bij DSM gaat een nieuwe fase in. Frank Teeuwisse – oud-directeur van onder andere DSM Delft – gaat het veelbesproken ‘geheime document’ openbaar maken. Teeuwisse eist volledige openheid en transparantie van het DSM-pensioenfonds PDN. „Ik doe dit alléén, en omdat ik opkom voor de rechten van veel onmondige oud-collega’s, die niet in een positie zijn om dit te doen, maar wel hard geraakt worden.”

Lees meer ► De Limburger

Pensioenfonds DSM maakt interne notitie openbaar na ophef

27/01/2023 — Een interne notitie over verloop van de dekkingsgraad kreeg na een artikel in NRC zo’n ‘geheimzinnige status’ dat pensioenfonds DSM besloot die openbaar te maken, zegt voorzitter Edith Schippers. Voor een groep gepensioneerden bewijst de notitie een ‘bewust en stelselmatig uithollen’ van het fonds.

Lees meer ► PensioenPro

DSM verkwanseld

10/02/2023 —Vroeger volgde ik als analist DSM en later zat het aandeel in de portefeuille die ik beheerde. Het was toch wel een van de mooiste Nederlandse bedrijven, met een karakter dat voortdurend innoveerde. Was, want DSM is nu weg, weg uit Nederland.

Lees/luister meer ► BNR

Schaamteloos schuift de VVD Edith Schippers, met haar dure bedrijfsbelangen, naar voren

11/02/2023 — De VVD heeft Edith Schippers als troef voor de komende verkiezingen; sommigen vinden haar premierwaardig. Ze neemt het op voor de ‘hardwerkende Nederlanders’ en dat is schaamteloos, want de afgelopen jaren liet ze die nogal in de steek. Vraag er eens naar bij de hardwerkende mensen in Heerlen, waar Schippers de baas is van DSM.

Lees meer ► De Volkskrant